SCURT ISTORIC: Richard Avedon

Richard Avedon a fost un fotograf american cunoscut in industria fashion, usor de recunoscut datorita stilului minimalist pe care l-a abordat in munca sa, realizand portrete la scara mare care dezvaluie caracterul subiectului fotografiat.

richardpotdport 1980autoportret, 1980

Nascut in New York, pe 15 mai 1923, Richard Avedon a fost de mic interesat de lumea fashion, deoarece parintii sai aveau un magazin de gen, Avedon’s Fifth Avenue. El a inceput sa fotografieze hainele vandute in magazin, iar la 12 ani s-a alaturat clubului de fotografi al YMHA (Young Men’s Hebrew Association  – Asociatia Tinerilor Barbati Ebraici).

veruschka dress by bill blass new york january 1967Veruschka, rochie de Bill Blass, New York, ianuarie 1967

Intr-o seara, ma plimbam impreuna cu tatal meu pe Fifth Avenue, uitandu-ne la vitrina magazinului. In fata Hotelului Plaza, am vazut un om chel cu o camera, fotografiind o femeie foarte frumoasa, langa un copac. Fotograful si-a ridicat capul, a ajustat putin rochia modelului si i-a facut multe fotografii. Mai tarziu, am vazut fotografia in Harper’s Bazaar. Nu am inteles de ce i-a facut fotografia langa acel copac, pana cand am ajuns in Paris cativa ani mai tarziu: copacul din fata hotelului avea aceeasi tip de coaja pe care o vezi peste tot pe Champs-Elysees.

A facut liceul la DeWitt Clinton in New York, unde interesul sau catre fotografie si fashion nu s-a diminuat. Dar, alaturi de cele doua, Avedon a inceput sa fie interesat si de poezie, formand o prietenie stransa cu viitorul scriitor James Baldwin, castigand chiar si un premiu in 1941. Dupa ce a terminat liceul, s-a inscris la Universitatea Columbia, unde a studiat filozofie si poezie doar pentru un an, pentru ca apoi a servit in randul Marinei Comerciale a Statelor Unite ale Americii in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Intors inapoi acasa in 1944, Avedon a studiat fotografia sub Alexey Brodovitch, directorul artistic de la Harper’s Bazaar. Intre cei doi s-a format o legatura stransa, Avedon fiind angajat al revistei un an mai tarziu.

Tilly Tizzani, trenci de March and Mendl, New York, iulie 1964

Dupa mai multi ani in care a fotografiat viata de zi cu zi a New York-ului, Avedon a fost angajat sa documenteze o serie de colectii de moda in Paris. Nu fotografii de pe runway, slujba lui Avedon a fost de a captura imagini cu modele purtand hainele in oras. Aceste fotografii au fost realizate la finalul anilor `40, inceputul anilor 50.

homage to munkacsi. carmen, coat by cardin place francois - premier, paris, august 1957Omagiu catre Munkácsi
Carmen, pardesiu de Cardin, Place François Ier, august 1956

Pe vremea cand lumea stia ca Avedon este unul dintre cei mai talentati fotografi ai industriei, Richard Avedon a intrat in istoria fotografiei printr-o imagine realizata in 1955. Dovima cu elefanti o captureaza pe una dintre cele mai cunoscute modele ale vremii, Dorothy Virginia Margret Juba, intr-o superba rochie Dior. Contrastant cu glam­-ul ei, Dovima este pozitionata intre doi elefanti. M-a pus sa fac lucruri extraordinare, Dovima spune. Dar tot timpul, am stiut ca voi face parte dintr-o fotografie extraordinara.

Dovima with elephants, evening dress by Dior, Cirque d'Hiver, Paris, August 1955 by Richard AvedonDovima cu elefanți 
rochie de seară de Dior, Cirque d’Hiver, Paris, august 1955

Timp de 20 de ani, din 1945 pana in 1965, Avedon a facut parte din staff-ul Harper’s Bazaar. Din 1966 a lucrat pentru Vogue, continuand sa impinga limitele fotografiei fashion, prin imagini provocatoare si, destul de des, controversate; imagini in care nuditatea, violenta si moartea erau mai mult decat prezente.

sylvie guillem ballerina new york march 12 1991Sylvie Guillem, balerina, New York, martie 1991

Mai mult decat atat, in anii `60-`80, Avedon a fost o parte importanta in miscarea care dorea ca fotografia sa fie acceptata ca o forma legitima de arta, prin publicarea de carti (Observations, 1959, cu comentarii ale lui Truman Capote; Nothing Personal, 1964, cu un eseu de-al lui James Baldwin).

Totusi, fotografiile fashion nu sunt singurul lucru pentru care el este cunoscut.

Portretele sale, majoritatea trase in alb-negru, sunt remarcabile datorita modului in care captureaza pe film esenta umanitatii, dar si vulnerabilitatea sa, in oameni care au fost larger than life: Marilyn Monroe, Bob Dylan, The Beatels, Ronald Reagan, Martin Luther King si multi, multi altii.

Ronald Reagan, presedinte, Los Angeles, California, aprilie 1993

A abordat si teme de o sensibilitate ridicata, avand un fotoreportaj realizat in diverse institutii mentale si unul documentand oamenii miscarii drepturilor civile, de-a lungul anilor.

1760_1casbyWilliam Casby, nascut in sclavie, Algiers, Louisiana, martie 1963

De-a lungul anilor, Avedon a realizat serii de fotografii pe o anumita tema, unele mai puternice decat celelalte. Ca de exemplu, seria de fotografii cu Jacob Israel Avedon, Richard fotografiindu-si tatal in ultimii sapte ani ai vietii.

jacob-israel-avedon-2 sarasota florida octombrie 6 1969Jacob Israel Avedon, Sarasota, Florida, octombrie 1969

In the American West este o serie de 762 de portrete ale oamenilor clasei muncitoare,  precum mineri in hainele murdare de lucru, fermieri sau casnice.

bj van fleet 9 ani ennis montana july 2 1982BJ Van Fleet, 9 ani, Ennis, Montana, iulie 1982

In 1976, revista Rolling Stone l-a angajat pe Avedon sa realizeze cronicile campaniei electorale pentru prezidentialele din Statele Unite, sub forma unei serii intitulate The Family. Nevrand ca opiniile personale sa fie evidente in aceste 69 de fotografii, Avedon si-a lasat subiectele sa isi aleaga singure hainele si ipostazele in care urmau sa fie pozeze.

In 1992, Avedon a devenit primul fotograf angajat la The New Yorker.

Am fotografiat pe aproape toata lumea. Dar ceea ce sper sa fac este sa fotografiez oameni cu realizari, nu celebritati, si sa ajut la definirea diferentei, inca o data.

Democracy este o serie pe care Avedon nu a reusit sa o finalizeze in timpul vietii. In 2004, pentru The New Yorker, el a calatorit prin mai multe orase americane, documentand alegerile prezidentiale.

Richard Avedon a murit in timp ce calatorea pentru proiectului Democracy, pe 1 octombrie 2004, in San Antonio, Texas, datorita unei hemoragii cerebrale.  Avea 81 de ani.

In urma sa, Richard Avedon a lasat o amprenta proeminenta asupra stilului de fotografii fashion, revolutionand industria. Este clar ca imaginile comerciale si reclamele ar fi foarte diferite astazi, daca Richard Avedon nu ar fi existat. Va provoc sa deschideti o revista de gen, si sa numarati cate din imaginile din ea sunt inspirate din munca lui Avedon.

Si nu numai atat, Richard Avedon a lasat in urma o serie extraordinara de portrete impresionante, povesti spuse si capturate pe film pentru totdeauna.

Full frame image from an original 8x10 negative by Richard Avedon. Andy Warhol's scars resulted from extensive, life-saving surgery following misandrist Valerie Jean Solanas' gunshot wound to his chest. Upon recovery, Warhol had this to say about his near-death experience, “Before I was shot, I always thought that I was more half-there than all-there – I always suspected that I was watching TV instead of living life. People sometimes say that the way things happen in movies is unreal, but actually it's the way things happen in life that's unreal. The movies make emotions look so strong and real, whereas when things really do happen to you, it's like watching television – you don't feel anything. Right when I was being shot and ever since, I knew that I was watching television. The channels switch, but it's all television.” During their September 2002 – January 2003 exhibit of Richard Avedon’s work, the Metropolitan Museum of Art had the following to say about his portrait of Warhol: “Avedon’s photograph of Andy Warhol fingering the scar on his belly where Valerie Solanis shot him, for instance, is eloquently shocking. The king of Pop and flesh are jarringly incongruous, and one can’t help but recoil a bit upon seeing his slightly flabby belly—particularly when his singular visage and famous white wig have been cropped out of the frame.”Andy Warhol, artist, New York, august 1969

audrey hepburn actor new york december 18 1953Audrey Hepburn, actrita, New York, decembrie 1953

Barbara Streisand, singer, New York, October 1, 1965Barbra Streisand, cantareata, New York, octombrie 1965

Cyd Charisse, dancer, New York, June 9 a961Cyd Charisse, dansatoare, New York, iunie 1961

john galliano fashion designer december 1999John Galliano, designer vestimentar, decembrie 1999

jonathan miller director and christopher plummer actor king lear new york february 16 2004Jonathan Miller, regizor, si Christopher Plummer, actor
“King Lear”, New York, februarie 2004

Bjork musicican, New York, June 2 20014Björk, muzician, New York, iunie 2004

Marc Chagall, painter, Paris, January 27, 1959Marc Chagall, pictor, Paris, ianuarie 1959

Suzy Parker si Robin Tattersall, rochie de Griffe
Moulin Rouge, august 1957

670_1r97_13_7New York Life #13, Harlem, septembrie 1949

Marilyn Monroe, actor, New York, May 6, 1957Marilyn Monroe, actrita, New York, 1957

milla jovovich hat and shirt by Yohji Yamamoto new york march 26 1998Milla Jovovich, palarie si bluza de Yahji Yamamoto, 
New York, martie 1998

renee the new look of dior, place de la concorde, paris, august 1947Renée, Noul look al Dior, Place de la Concorde, Paris, august 1947

Rudolf Nureyev en pointe new york may 31 1967Rudolf Nureyev, New York, mai 1967

Salvador Dali, artist, New York, January 15 1963Salvador Dali, artist, New York, ianuarie 1963

ronald fischer beekeper davis california may 9 1981Ronald Fischer, apicultor, Davis, California, mai 1981

sunny harnett cape by jean desses paris august 1954Sunny Harnett, Paris, august 1954

tilda swinton actor london january 20 1993Tilda Swinton, actrita, Londra, ianuarie 1993

Astazi, The Richard Avedon Foundation este o fundatie privata, structurata de catre fotograf in timpul vietii sale; care, dupa moartea sa, si-a inceput munca: protejarea mostenirii lasate de Richard Avedon. Ei distribuie printuri originale ale artistului nu doar catre muzee si galerii, dar si catre bilioteci si institurii scolare. De asemenea, pe site-ul fundatiei gasiti o galerie bine structurata si destul de stufoasa, cu fotografii ale artistului.

Unknown-2-600x366

Trebuie sa recunosc, Richard Avedon este unul din preferatii mei. Imi este greu sa gasesc cuvinte demne sa explice cat de mult ador opera lui Avedon, asa ca nici macar nu voi incerca sa trag o concluzie. Va las cu un citat.

Am lucrat cu o serie de NU-uri. NU luminei rafinate, NU compozitiilor aparente, NU seductiei ipostazelor. Toate aceste NU-uri ma forteaza spre DA. Am un fundal alb. Am persoana de care sunt interesat si lucrul care se intampla intre noi.

Din fata unui fundal de perete albastru (nu alb),
Simina

Scrie un comentariu