Scurt istoric: Irvin Penn

Irving Penn a fost un fotograf american nascut in 1916, cunoscut pentru portretele sale, imagini fashion dar si natura moarta.

Irving Penn

A studiat pictura, desen si design grafic la Universitatea de Arte din Philadelphia. Incepand cu 1934 a lucrat pentru Harper’s Bazzar, unde schita pantofi. La acel moment, nu avea nici un gand de a deveni fotograf.

In 1938 s-a mutat in New York, de unde a plecat dupa doi ani, intorcandu-se trei ani mai tarziu pentru a deveni assistent designer la Vogue, sub tutela lui Alexander Liberman. El era cel care propunea imagini pentru coperti, si desi colegii lui nu ii dadeau prea multa atentie, indrumatorul sau i-a recunoscut talentul.

Asadar, in octombrie 1943, o fotografie a lui Penn a fost publicata pe coperta Vogue, o natura moarta formata din diverse accesorii. Aceasta a fost prima din cele aproximativ 150 de fotografii de-ale lui Penn care au ajuns pe coperta Vogue, de-a lungul a mai bine de 50 de ani.

vogue

Desi stilurile s-au schimbat in timp, atat moda cat si fotografia, imaginile lui Penn au ramas, tot timpul, la fel. Descrise ca sfidatoare, dar cu indeajuns de mult calm si stil rafinat, aceste fotografii erau realizate perfect din punct de vedere tehnic, dar si cu economie.

Irving Penn

Fotografiile lui Penn nu sunt spontane, ci din contra, ofera iluzia a ceva fixat, focusul picand exact pe ceea ce trebuie, fie ca e vorba de o haina de blana sau de rujul modelului . Chiar daca a devenit cunoscut fotografiind modele si celebritati, el nu s-a sfiit de a fotografia si alte clase sociale, precum tarani preuvieni.

xormal_Irving_Penn_93

Cei care l-au cunoscut pe Irving Penn il descriu ca un om gentil, dar profesionist. Desi a adoptat stilul unui mestesugar umil, el a ajutat la conturarea unui domeniu cunoscut pentru… fite.

A fost un devotat prieten si sot. A fost casatorit cu Lisa Fonssagrives timp de 42 de ani, pana la moartea ei. Fotografiile lui Penn cu ea ca model au devenit standardul estetic pentru eleganta fashion a anilor `40-`50.

Lisa Lisa2

Pe langa un artist desavarsit, Penn a fost si un tehnician implinit. Acest lucru se observa cel mai bine in fotografiile cu natura moarta, in compozitii si iluminare.

x

xx

Irving Penn

Dar, fotograful a si experimentat in camera obscura. De exemplu, el a decolorat pielea modelelor din nudurile sale, facand trupurile femeilor sa para dure si neiertatoare, pastrand, totusi, sexualitatea lor.

xtumblr_m2ql06Ir811qbeumgo1_1280

Longevitatea imaginilor sale a fost un aspect important in cariera sa, din mai multe puncte de vedere. In anii `60, Penn s-a auto invatat cum sa isi printeze fotografiile utilizand platina in loc de argint, creeand astfel printuri care rezista in timp. Dar, pe de alta parte, fotografiile lui Penn sunt vesnice. Chiar si in zilele noastre, portretele sale sunt un apogeu al elegantei, fiind la standardele vremii.

xnormal_Irving_Penn_28

Irving Penn a murit in 2009, la varsta de 92 de ani.

Fotografia fashion a capatat clasa si rafinament sub tutela lui Penn. A lasat in urma lui o multitudine de fotografii importante pentru domeniile in care a lucrat, acestea fiind expuse in jurtul lumii, de la Institutul de Arta din Chicago, pana la MOMA New York si National Portrait Gallery din Londra.

04-cult-dresses-diane-von-furstenberg 05-woman-in-gold-donald-brooks beauty-mark-cindy-crawford Irving_Penn_05 Irving_Penn_54 Irving_Penn_62 normal_Irving_Penn_10 normal_Irving_Penn_13 normal_Irving_Penn_50 normal_Irving_Penn_114 normal_Irving_Penn_139 normal_Irving_Penn_143 normal_Irving_Penn_148 normal_Irving_Penn_178 tumblr_nq2gqlzaLG1rqpa8po1_540

Imaginile lui Irving Penn sunt un studiu al elegantei, o combinatie perfecta intre arta si stil, si compozitie tehnica. Personal, portrete lui Penn sunt printre preferatele mele, deoarece la prima vedere, mi se par simple, dar o data ce incep sa le descos, am multe de invatat.

Va recomand acest eseu scris de NY Times, de unde puteti afla mai multe despre viata si munca artistului. De asemena, Hamiltons are o retrospectiva interesanta a expozitiilor si publicatiilor fotografului, iar cei de la Vogue au o galerie vasta. Pentru acces mai usor, exista si o pagina de facebook.

Cu drag si ruj cat mai inchis,
Simina

Scrie un comentariu