[SCURT ISTORIC] Robert Doisneau

Robert Doisneau este fotograful Parisului. El a avut o abordare poetica asupra fotografiilor de tip street, fiind un pionier in domeniul fotojurnalismului. Imaginile pe care le-a lasat in urma sunt definitii ale spontaneitatii, ale iubirii, si ale viatii pariziene a secolului al XX-lea.

Robert Doisneau

Fotograful s-a nascut in Paris, pe 14 aprilie 1912. A studiat gravura si litografia la École Estienne, facand si cursuri de desen, specializandu-se in oameni si natura moarta. Dar in 1929 cand a absolvit, a realizat ca pregatirea pe care a primit-o este invechita, fiindu-i greu sa isi gaseasca de lucru.

A avut primul contact cu fotografia la Atelier Ullmann, un studio grafic care s-a specializat in advertising pentru industria farmaceutica. Auto-didact, a inceput sa imortalizeze viata sa de zi cu zi, pe strazile Parisului, in timp ce la munca a devenit asistent al fotografului.

Robert Doisneau

In 1931 a parasit studioul in favoarea lui André Vigneau, devenind asistentul acestuia. Un an mai tarziu, Doisneau a vandut prima sa poveste fotografica, catre revista Excelsior.

Din 1934 pana in 1939 a lucrat in departamentul de advertising a fabricii Renault din Boulogne-Billancourt. Doisneau a marturisit, multi ani mai tarziu, ca aceti ani au marcat „inceputul carierei sale de fotograf, si sfarsitul tineretii”.

Dupa ce a fost concediat, a fost nevoit sa lucreze freelance. Pe de o parte, a ramas in continuare in mediul advertisingului, dar pe de alta parte, a realizat multe carti postale. La vremea aceea, Franta avea cea mai mare industrie de gen din Europa.

Robert Doisneau

1939 a fost si anul in care Doisneau si-a inceput serviciul militar. Pe frontul celui de-al Doilea Razboi mondial, el a fost soldat, fotograf si falsificator, pregatirea in gravura facandu-l capabil sa falsifice pasapoarte si acte de identificare.

x2681

Dupa razboi, Doisneau a inceput sa isi vanda fotografiile catre reviste precum Life, desi a refuzat invitatia lui Henri Cartier-Bresson de a se alatura grupului Magnum.

Din 1948 pana in 1951 a lucrat pentru Vogue, realizand fotografii fashion.

Robert DoisneauRobert Doisneau Robert Doisneau

In acest timp, a facut cunostiinta cu cercurile sociale de top, lucru care nu i-a placut. Asadar, in timp ce fotografia modele de top imbracate in haine scumpe, nu s-a oprit din a captura viata parizianului de rand.

Robert Doisneau Robert Doisneau Robert Doisneau

Aceste fotografii sunt cele pentru care Doisneau va ramane cunoscut. Iar in ultimii 20 de ani, toata lumea a vazut imaginile sale (cea mai cunoscuta este Kiss in front of the Palace of City Hall), pe calendare, carti postale sau magneti, ele devenind astfel imagini iconice si definitorii pentru stilul de viata parizian.

Robert Doisneau

Nu este nici o reteta pentru fotografiile mele, ar fi prea simplu, dar acele imagini care imbatranesc cu atata gratie au fost facute spontan. Imi pun toata increderea in intuitie, care contribuie mult mai mult decat gandurile rationale.

Robert Doisneau Robert Doisneau Robert Doisneau Robert Doisneau Robert Doisneau Robert Doisneau Robert Doisneau Robert Doisneau Robert Doisneau Robert Doisneau Robert Doisneau Robert Doisneau Robert Doisneau

Din punct de vedere personal, Doisneau si-a cunoscut sotia in 1934, in vacanta. S-a casatorit cu Pierrette Chaumaison doi ani mai tarziu, si au avut doua fete, Annette (1942) si Francine (1947). Incepand cu 1979, Anette a devenit asistenta tatalui sau.

Pierette Chaumaison Robert Doisneau

In 1993, Pierrette a murit dupa o lunga lupta cu Alzheimer si Parkinson, iar Robert Doisneau a urmat-o dupa sase luni, pe 1 aprilie 1994, in Paris.

robert doisneau

Astazi, Atelierul Robert Doisneau, fondat de fiicele sale, lupta pentru conservarea operei sale. Desi nu este deschis publicului, contine 450.000 de negative care, sa speram, vor vedea lumina zilei la un moment dat.

Va spun sincer, Robert Doisneau mi-a declansat iubirea pentru Paris, pe care am cultivat-o in anii urmatori. Chiar daca orasul s-a schimbat in ultimii 60 de ani, sentimentul pe care fotografiile lui Doisneau i-l atribuie orasului este, in continuare, prezent. In cuplurile care se plimba pe poduri, in scriitorii care compun pe malurile Senei, in copii care alearga pe strazi.

Au revoir,
Simina

Scrie un comentariu