FotografE: Annie Leibovitz

Annie Leibovitz s-a nascut pe 2 octombrie 1949 in Connecticut. Bunicii ei din partea tatalui au fost evrei romani, in timp ce din partea mamei, are radacini estoniene. Tatal ei a fost locotenent colonel in Forta Aeriana a Statelor Unite, asa ca familia ei s-a mutat adesea. A facut primele ei fotografii cat timp erau in Filipine, in timpul Razboiului din Vietnam.

Cat timp era la liceu, in Maryland, a devenit interesata de diverse arte. A scris si a cantat, continuandu-si educatia la Institutul de Arta din San Francisco, unde a studiat pictura. Timp de mai multi ani, si-a dezvoltat aptitudinile fotografice, in timp ce lucra job-uri variate prin diverse parti ale lumii.

Cand s-a intors in Statele Unite in 1970, si-a inceput cu adevarat cariera fotografica, lucrand pentru Rolling Stone, fiind numita fotograful sef in 1973, un titlu pe care il va pastra timp de 10 ani. Fotografiile intime cu celebritati realizate de catre Leibovitz au definit look-ul Rolling Stone.

In timp ce lucra pentru revista, a devenit constienta de alte publicatii si a invatat ca poate lucra pentru Rolling Stone, dar si fotografia lucruri pentru portofoliul personal, aspect foarte important pentru ea. Leibovitz a cautat momente intime cu subiectii ei, care isi deschid inimile si sufeletele si viata pentru tine.

De-a lungul carierei, multe dintre fotografiile realizate de catre ea au devenit nu doar populare, dar de-a dreptul iconice. De exemplu, in 1975, a fost fotograful turneului formatiei Rolling Stones.

In 1978, a fost prima femeie care a fotografiat-o pe Joan Armatrading, pentru un album. In 1991, a fotografiat-o nud pe Demi Moore, insarcinata. A fotografiat-o pe Regina Elisabeta, pe Michael Jackson, Bill Gates, Lance Armstrong, Cyndi Lauper, Lady Gaga, Jackie si Joan Collins, Caitlyn Jenner, castul Game of Thrones, castul din ultima adaptare Mizerabilli, Star Wars. Si lista continua.

Este o lista foarte lunga.


Dar poate cea mai inconica imagine a lui Leibovitz este cea cu John Lennon, fotografa promitandu-i muzicianului ca va ajunge pe coperta Rolling Stone. Initial, in fotografie trebuia sa fie doar el, dar Lennon a insistat ca si Yoko Ono sa fie inclusa. Astfel, Leibovitz a vrut sa recreeze coperta albumului Double Fantasy, dar l-a rugat pe Lennon sa se dezbrace. Cand Yoko Ono a vrut sa faca acelasi lucru, Leibovitz a oprit-o, imaginea creata fiind foarte puternica.

Ne-ai capturat relatia perfect, Lennon i-a spus fotografei. Acest photoshoot a avut loc pe 8 decembrie 1980, iar Leibovitz a fost ultima persoana care l-a fotografiat pe John Lennon, cantaretul fiind omorat cinci ore mai tarziu.

In anii `80, noul stil de iluminare adoptat de Leibovitz si folosirea de culori intense i-au adus fotografei un post la Vanity Fair. La finalul deceniului, a fotografiat celebritati pentru o campanie publicitara a cardurilor de credit American Express, proiect ce i-a adus un premiu Clio.

In 1991, a fost prima femeie care a avut o expozitie solo la National Portrait Gallery, in Londra. In 1996, a fost fotografa oficiala a Olimpiadei de vara din Atlanta.

In 2007, in timp ce o fotografia pe Regina Elizabeth II, a starnit un scandal, spunandu-i Reginei sa „isi dea jos tiara”, care de fapt era coroana. In 2008, a fost implicata intr-un alt scandal, aparut in momentul in care in Vanity Fair a aparut o fotografie cu o Miley Cyrus de 16 ani, cu spatele expus, dar sanii acoperiti de un cearsaf.

In 2007, a realizat o serie de fotografii pentru campania „Year of a Million Dreams” a parcului de distractii Walt Disney. In 2016 a realizat fotografiile pentru calendarul Pirelli, schimband stilul traditional al calendarului prin punerea accentului pe femei admirabile, nu sexuale.

Annie Leibovitz are trei copii. O fiica, nascuta in 2001, pe cand fotografa avea 52 de ani, si alte doua fete gemene, nascute printr-o mama surogat in 2005. Desi niciodata nu a recunoscut cu adevarat natural relatiei, a fost implicata intr-o relatie apropiata cu Susan Sontag timp de 15 ani, pana la moartea scriitoarei.

Portretele fotografei sunt tot timpul ceva special. Fie iesite din comun, fie mult prea colorate, fie realizeaza o conexiune surprinzator de intima intre privitor si celebritate. Dar Leibovitz a spus ca nu i-a placut niciodata termenul de „celebritate”. Tot timpul am fost mai interesata in ceea ce fac, decat ceea ce sunt, sper ca fotografiile mele sa reflecte acest lucru.

Scrie un comentariu