FotografE: Francesca Woodman

Francesca Stern Woodman s-a nascut pe 3 aprilie 1948 in Colorado. A petrecut multe veri si un an scolar in Italia, unde familia ei avea o ferma veche. Interesul pentru fotografie a venit pe timpul liceului, pe care l-a absolvit in 1975.

A studiat la Rhode Island School of Design, petrecand un an in Italia, cu bursa. In 1979, s-a mutat in New York, dorind sa faca din fotografie o cariera. Desi si-a trimis portofoliu la numerosi fotografi din lumea fashion, aceasta incercare nu a dus nicaieri.

A intrat in depresia datorita esecului in cariera, incercand sa se sinucida in 1980. Dupa aceea, a locuit cu parintii sai, dar la inceputul lui 1981, s-a aruncat de la balconul unei claridi din East Side. Avea 22 de ani.

Desi a avut o viata scurta, Woodman a creat peste 10.000 de negative. A folosit diverse camere si tipuri de filme, dar majoritatea imaginilor au fost facute cu camere de format mediu, producand negative de 6×6. Parintii ei sunt in posesia acestor negative si a 800 de printuri, dintre care numai 120 au fost publicate.

Woodman este cunoscuta datorita fotografiilor sale alb-negru, fie autoportrete, fie portrete ale altor femei (care, de cele mai multe ori, semanau cu ea). Multe dintre imagini sunt nuduri, sau realizate cu o expunere lunga ce duce la forme indistincte. Modelele par ca se contopesc cu fundalul, sau au fetele ascunse.

Fotografa isi pregatea setup-ul in avans, schitandu-le, cateodata. A folosit laitmotive suprarealiste (oglinzi, manusi si pasari), dar exista si instante in care isi acoperea modelele cu cearceafuri albe, plasandu-le in spatii ruinate, aducand aminte de fantome sau cadavre.

Exista, de asemenea, si cateva casete video, realizate intre `75 si `78, cu mici filme legate de fotografiile sale, in care artista apare cu trupul supraexpus, sau isi compara aspectul fizic cu cel al unor statui clasice.

Fotografiile lasate in urma de Francesca Woodman sunt intunecate, nu doar datorita fundalelor folosite, dar si datorita faptul ca, intr-un fel sau altul, au anticipat moartea ei.

Scrie un comentariu