FotografE: Inge Morath

Ingeborg Hermine Morath s-a nascut pe 27 mai 1923, in Austria. Datorita profesiei parintilor ei, a copilarit mai intai in Franta, apoi in Germania.

A facut facultatea la Berlin, unde a studiat limbi straine, precum franceza, engleza si romana (in anii ce vor urma, va adauga listei spaniola, rusa si chineza).

Spre sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, a fost recrutata sa lucreze intr-o fabrica din Berlin, alaturi de prizonieri ucrainieni. In urma unui atac al rusilor, a fugit in Austria, refuzand, in anii urmatori, sa fotografieze razboaie, preferand sa lucreze cu povesti care aratau consecintele acestuia.

In 1948, a fost angajata de catre Warren Trabant ca editor pentru revista Heute, o publicatia al Biroului de Informatie de razboi. Morath l-a intalnit pe fotograful Ernst Haas, aducand lucrarile sale in atentia lui Trabant. Astfel, Morath scria articole ce erau acompaniate de fotografiile lui Haas.

In 1949, Robert Capa i-a invitat sa se alatureze noului format grup Magnum. Morath era editoare, dar a fost fascinata de foile de contact trimise de catre Henri Cartier-Bresson. Cred ca, studiind modul lui de a fotografia, am invatat eu cum sa fotografiez, chiar inainte de a lua camera in mana.

In 1951 s-a mutat in Londra, casatorindu-se cu jurnalistul Lionel Birch. A inceput sa fotografieze in timpul unei excursii in Venetia,  spunand ca ii era clar ca de acum va fi fotografa. A lucrat cateva luni ca secretara pentru Simon Guttman, editorul Picture Post, pana in momentul in care a aparut oportunitatea sa faca fotografii.

Primele fotografii pe care le-a vandut au fost capturate la premiere, expozitii si inaugurari, si au fost sub pseudonimul Engi Tharom, numele ei scris invers.

A divortat de sotul ei si s-a intors in Paris. In 1953, i-a prezentat primul ei eseu fotografic (despre preotii Worker-Priests) lui Robert Capa, care a invitat-o sa se alature grupului Magnum. La inceput, a fotografiat subiecte care nu erau interesante pentru restul membrilor, iar in `53-`54 a lucrat ca asistenta pentru Henri Cartier-Bresson. In 1955, a devenit membru complet Magnum.

La finalul anilor `50, Morath a calatorit mult, nu doar in Europa, dar in in Orientul Mijlociu, Africa, Statele Unite si America de Sud, pentru publicatii precum Paris Match si Vogue.

Ca multi dintre membrii Magnum, a lucrat pe platourile a numeroase filme. Primul a fost Moulin Rouge (John Huston, 1952). In 1959, in timp ce fotografia filmul The Unforgiven, i-a salvat de la inec pe Andy Murphy si Huston, dupa ce a vazut, prin teleobiectiv, ca barca lor se scufunda.

Pe platoul filmului The Misfits (John Huston, 1960), l-a cunoscut pe scenaristul Arthur Miller. Cei doi s-au casatorit in 1962 si s-au mutat, permanent, in Statele Unite.

De-a lungul carierei, a fotografiat multe portrete, nu doar ale celebritatilor, dar si a unor oameni necunoscuti Dar, de asemenea, a a realizat si fotografii unde lipsa unui model nu se chiar simte: casa lui Chekov, dormitorul lui Mao Zedong, ateliere ale diversi artisti si memoriale ale lor.

Desi fotografia a fost mediul in care Morath si-a gasit modul de exprimare, nu a fost singurul. Deseori, scria despre subiectele fotografiate si desi acestea nu au fost publicate in timpul vietii sale, exista publicatii care s-au concentrat asupra acestui aspect. Totusi, trebuie mentionat ca fotografa a publicat peste 30 de carti de fotografii in timpul vietii.

Inge Morath a murit in 2002, la varsta de 78 de ani.

Scrie un comentariu