FotografE: Rineke Dijkstra

Rineke Dijkstra s-a nascut pe 2 iunie 1959, in Amsterdam. A absolvit academia de arta si design Gerrit Rietveld in 1986, petrecand cativa ani, dupa, facand portrete corporative si imagini pentru raporturi anuale, dar si fotografiind lumea in cluburi.

Dijkstra se concentreaza pe portrete, de cele mai multe ori lucrand in serie, fotografiind grupuri – adolescenti, clubberi, soldati. Subiectii ei sunt imortalizati stand in picioare in fata unui fundal minimal, uitandu-se direct la camera. Foloseste des blitul, chiar si pentru portretele realizate in aer liber, dar lumina naturala este sursa principala.

Fotografa recunoaste ca ii displac fotografiile pe care le-a facut inainte de trezirea artistica ce a venit in 1991, sub forma unui autoportret. Acesta a fost facut cu o camera 4×5, imediat dupa ce a iesit dintr-o piscina, unde facuse terapie fizica pentru a se recupera dupa un accident de bicicleta. Fotografia o prezinta intr-o stare aproape de colaps.

A fost angajata de catre un ziar olandez sa realizeze o serie de fotografii bazate pe conceptul de summertime. A rezultat intr-o serie, realizata intre 1992 si 1994, numita Beach Portraits. Fotografiile sunt mari, portrete color full-body ale unor adolescenti si copii mai tineri, la malul oceanului, in Statele Unite, Olanda, Anglia, Ucraina si Croatia. Aceasta serie i-a adus lui Dijkstra recunoastere la nivel international, dupa ce a fost inclusa in 1997 in expozitia anuala de fotografie noua de la Muzeul de arta moderna din New York.

A petrecut un an in Berlin (1998-1999), unde a inceput o noua serie, Tiergarten, cu portrete ale adolescentilor realizate in parcul din Berlin cu acelasi nume, si in alt parc din Lituania. De asemenea, a lucrat pentru Anne Frank Foundation in Amsterdam, realizand portrete ale unor fete (din Berlin, Milano, Barcelona si Paris), amintind, astfel, ca orice fata poate fi o Anne Frank, sub imprejurari ghinioniste.

Dijkstra are mai multe serii cu un singur model, fotografiat de mai multe ori intr-o perioada de timp indelungata. De exemplu, ea a fotografiat-o pe Almerisa, o refugiata din Bosnia, la fiecare doi ani: la inceput intr-un azil, in 1994, iar la final in 2008. O alta serie arata o tanara israeliana, Shany, care timp de un an si jumatate, a fost fotografiata la inceputul carierei miliare, in timpul ei, si acasa, dupa ce a parasit armata. Seria Olivier urmareste un tanar, Olivier Silva, la inceputul drumului sau in Legiunea Straina Franceza.

Fotografa a experimentat si cu mediul video,realizand instalatii pe doua sau patru canale. De exemplu, a instalat un studio intr-un club din Liverpool si unul din Olanda, rugand voluntari sa danseze in fata camerei, unul cate unul. Clubul din Liverpool era dominat de fete de 15 ani provenind din familii muncitoare, pe cand cel din Olanda era dominat de baieti cu capul ras ce purtau haine hip-hop identice. Contrastul creat intre cele doua imagini este subiectul videoului.

Rineke Dijkstra a primit multe premii pana in acest moment al carierei, printre care mentionam Kodak Award Nederland (1987), Hasselblad Award (2017) si o bursa onorifica din parte Royal College of Art (2011).

Scrie un comentariu