FotografE: Sally Mann

Sally Mann s-a nascut pe 1 mai 1951, in Virginia. A facut cunostiinta cu fotografia prin intermediul tatalui sau, Robert Munger, care desi era doctor, isi fotografia fiica des.

Sally a inceput sa faca fotografii la 16 ani, majoritatea imaginilor de la inceput fiind legate de Lexington, Virginia, unde a crescut. Debutul fotografic a avut loc pe vremea cand era la liceu, cu o fotografie nud a unui coleg. Fotografa sustine ca motivul pentru care s-a apucat de fotografie a fost pentru a avea o scuza sa ramana in camera de developare cu prietenul ei. Tatal ei a incurajat-o in urmarirea unei cariere fotografice, desi Sally sustine ca nu a citit niciodata despre acest domeniu.

A facut facultatea la Hollins University, absolvind un master de scriere creativa in 1974. Apoi, a lucrat ca fotograf la Washington and Lee University. Aici, a fotografiat constructia unei cladiri noi (acum Sydney Lewis Hall), ceea ce a dus la o expozitie solo la finalul anului 1977, in Washington, si la publicarea unei carti, Second Sight, in 1984.

Pe parcursul anilor 70, Sally a explorat multe genuri de fotografie, maturizandu-si arta. Dar si-a gasit stilul cu a doua ei carte publicata, At Twelve: Portraits of Young Woman (1988). Aceste imagini cuprindeau emotiile confuze si identitatiile aflate inca in dezvoltare ale fetelor adolescente, si a creat ceva controverse.

Ce-a de-a treia colectie a ei, intitulata Immediate Family, a fost expusa in 1990 in Chicago si publicata doi ani mai tarziu. New York Times a spus ca probabil nici un fotograf in istorie nu s-a bucurat de un asemenea explozie in succes in lumea artei. Cartea contine 65 de fotografii alb-negru ale celor trei copii ai sai, toti sub varsta de 10 ani. Cartea a creat multe controverse, deoarece unele dintre imagini ating subiecte intunecate (precum insecuritate, singuratate, rani, sexualitate si moarte), lucru ce a dus la Mann sa fie acuzate de pornografie infantila.

In continuarea carierei sale, Mann a publicat mai multe antologii de fotografii, cu teme mai mult sau mai putin intunecate. Peisaje realizate pe placute de colodiu cu camere foto vechi de 100 de ani, fotografii realizate in interiorul studioului de pictura a lui Cy Twombly, imagini cu ramasitele catelului ei, dupa descompunere, cadavre aflate in descompunere intr-o facilitate de antropologie, peisaje ale locurilor unde au avut loc batalii insangerate, un studiu realizat pe parcursul a 6 ani asupra efectelor distrofiei musculare asupra sotului sau.

Proiectele curente ale lui Mann cuprind o serie de autoportrete, un studiu in mai multe parti al mostenirei sclaviei in Virginia, si fotografii intime ale familiei si vietii sale.

Scrie un comentariu