FotografE: Susan Meiselas

Susan Meiselas s-a nascut pe 21 iunie 1948, in Baltimore, facand liceul in New York. A facut facultatea la Colegiul Sarah Lawrence, si masterul la Harvard, in domeniul educatiei vizuale. De asemenea, a primit doctorate onorifice de la Parsons School of Design si Institutul de Arta din Boston.

Dupa ce a primit diploma de la Harvard, a lucrat ca asistent editor pentru un documentar despre Frederick Wiseman, numit Basic Training.

Timp de doi ani, incepand cu 1972, a lucrat in scoli publice din New York, realizand workshopuri pentru studentii si profesorii din Bronx, modeland curiculum de fotografie pentru elevii din clases IV-VI. De asemenea, impreuna cu State Arts Commissions din Carolina de Sud si Mississippi, a infiintat programe fotografice in scoli rulale, in timp ce era consultant pentru Polaroid si Centrul pentru intelegere media din New York.

Primul ei proiect major fotografic a fost documentarea stripper-itelor din carnavalele si targulile din New England. A lucrat la acest proiect in verile dintre lunile scolare, si rezultatul final a fost a carte, Carnival Strippers, si o expozitie la Muzeul Whitney.

La finalul anilor `70, Meiselas a documentat insurectia din Nicaragua si incalcarile drepturilor umane din America Latina. Cea mai populara fotografie a ei vine din aceasta perioada si este numita Molotov Man. A devenit imaginea revolutiei din Nicaragua, iar in 2003, Joy Garnett a facut o reproducere ce a devenit foarte cunoscuta, imaginea initiala devenind, astfel, un studiu de caz pentru refolosirea artei. In 2007, cele doua artiste au scris un articol pentru Harper Magazine, numit On the Rights of Molotov Man.

In 1991, Meiselas s-a intors in Nicaragua pentru a filma documentarul numit Pictures from a revolution, care contine conversatii cu subiectii fotografiilor ei. In 2004, a instalat 19 fotografii de dimensiuni murale la locul unde au fost facute, proiectul numindu-se Reframing History.

De-a lungul vietii, Meiselas nu a fost doar o fotografa care a documentat momente istorice. Ea a si luptat pentru drepturile omului, prin fotografiile ei.

Scrie un comentariu